Διεθνές Περιβαλλοντικό Βραβείο Κύπρος 2020

Νικητής:
Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Έργο:
Ευφυή συστήματα συμψηφισμού για προώθηση και βέλτιστη ενσωμάτωση φωτοβολταϊκής τεχνολογίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κύπρου.

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο, το οποίο εστιάζει στην αποδοτική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών, μέσω μιας έξυπνης μεθόδου Συμψηφισμού Μετρήσεων και της εφαρμογής δυναμικής διατίμησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης ηλιακής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όχι μέσω της εγκατάστασης μεγάλων ηλιακών πάρκων αλλά μέσω της ενδυνάμωσης των πολιτών, ώστε να γίνουν ενεργοί παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας και ταυτόχρονα έξυπνοι καταναλωτές. Το έργο περιλάμβανε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών σε 300 παραγαναλωτές σε όλο το νησί με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές τους τα οποία λειτουργούσαν σε συνδυασμό με έξυπνους μετρητές στο πλαίσιο ενός έξυπνου συστήματος Τιμολογιακής Διαχείρισης της Ενεργειακής Ζήτησης.

αρχική κατάσταση

Τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί στο έπακρο. Ακόμη και σε χώρες με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η Κύπρος, η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα είναι ακόμα χαμηλή. Η Φωτοβολταϊκή τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια επίτευξης φιλόδοξων στόχων για την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα. Ωστόσο, καθώς η διείσδυση διασπαρμένων ανανεώσιμών πηγών αυξάνεται στο δίκτυο και η ζήτηση παραμένει αμετάβλητη, αυξάνεται η πιθανότητα υπερπαραγωγής ενέργειας.

Λύση

Στόχος του έργου ήταν η παροχή κινήτρων στους παραγαναλωτές, για την αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς τους. Αυτό επιτεύχθηκε με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους ίδιους κατά τις ώρες αιχμής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αύξηση της ιδιοκατανάλωσης της αυτοπαραγωγής, αξιοποιώντας έτσι πλήρως την ηλιακή ενέργεια μέσω της αύξησης της φωτοβολταϊκής ενσωμάτωσης και διατηρώντας παράλληλα τη σταθερή λειτουργία του δικτύου. Προκειμένου να αυξηθεί η ενσωμάτωση των κατανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προωθηθεί η προηγμένη τοπική ενεργειακή διαχείριση, τόσο για την κατανάλωση όσο και για την παραγωγή, το έργο εισήγαγε την έννοια της έξυπνης Τιμολογιακής Διαχείρισης της Ενεργειακής Ζήτησης με τη μορφή Δυναμικής Διατίμησης (Time of Use - ToU).

Καινοτομία

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, επιλέγηκαν 300 παραγαναλωτές στην Κύπρο, με την προοπτική μετάβασης τους από την ισχύουσα επίπεδη τιμολόγηση σε Δυναμικής Διατίμησης. Όλοι οι συμμετέχοντες παραγαναλωτές ήταν διασκορπισμένοι γεωγραφικά σε όλη την Κύπρο, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφορα κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, με τα 2/3 των παραγαναλωτών να κατοικούν σε αστικές περιοχές και το 1/3 σε αγροτικές περιοχές. Το έργο Smart PV αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συλλογής δεδομένων για χρήση στο σημείο παραγωγής μέσω εσωτερικών ενημερωτικών οθονών, ώστε να παρέχονται οι κύριες μετρήσεις απόδοσης με σκοπό την πρόκληση αλλαγής της ενεργειακής συμπεριφοράς όσον αφορά την κατανάλωση.

x

WINNERS 2022

Get inspired by winners 2022 and have a look at exciting and unique environmental solutions from all around the world!

OUR PARTNERS

Thank you to our partners!